Olika typer av webbhotell och hur du väljer rätt

Webbhotell dras nytta av för att se till så att hemsidor har ett lagerutrymme att lagras på. Detta leder i sin tur till att internetanvändare kan skriva in sajtens adress i webbläsaren för att ta sig dit. Det är ett måste att hosta din sida på en server om du vill att besökare ska kunna nå den, och därför är det redan nu läge att kika på en tydlig lista över webbhotell. Medan det år 1991 enbart fanns ett enda webbhotell har utbudet expanderat rejält, så för att ta rätt beslut är det viktigt att jämföra olika webbhotell noggrant.

Antalet sidor på en server

En faktor att ta hänsyn till när du satsar på ett webbhotell är huruvida du föredrar ett delat eller dedikerat webbhotell. Om din hemsida ska agera som en mindre blogg eller informationssida utan ett stort antal krävande funktioner räcker det med ett delat webbhotell. Vad detta innebär är att flera användare har sina hemsidor på samma server. Det här alternativet är betydligt billigare och lämpar sig särskilt för privatpersoner.

Om det å andra sidan ska startas upp exempelvis en webbutik med många funktioner där rikligt med trafik förväntas är det fördelaktigt att ha ett dedikerat webbhotell. Här delar sajten inte server med andra, utan den är som namnet antyder dedikerad till en hemsida. Ha i åtanke att dedikerade webbhotell oftast är en aning dyrare än den tidigare nämnda varianten.

Upptid, backup och prestanda

När du väl jämför olika webbhotell bör du hålla utkik efter ett antal viktiga begrepp. ”Upptid” är ett bra exempel, och detta syftar på hur ofta besökare kan ta sig till din sida. Ibland blir hemsidan otillgänglig på grund av bland annat underhåll och dylikt, vilket är oundvikligt, men du ska gärna satsa på ett webbhotell med en upptid på minst 99 %. Webbhotellsleverantören ska också helst utföra en daglig backup, vilket betyder att den nuvarande versionen av din hemsida sparas om det skulle vara så att du av misstag raderar någonting viktigt.

Samtidigt ska din hemsida ladda snabbt, effektivt och klara av att hantera antalet besökare som tar sig dit. Här spelar ett högkvalitativt webbhotell en stor roll. Kom ihåg att gratis webbhotell ofta är trögare och saknar funktioner som billiga webbhotell kan erbjuda dig. Betala hellre en billig slant än att satsa på ett helt kostnadsfritt webbhotell. Då tar du det säkra före det osäkra.